Categories
Uncategorized

Lekker tochtje

Gisteren eindelijk weer eens een lekkere fietstocht gedaan met de nycc (New York Cycling Club). Vertrokken vanaf Central Park Boardhous met een groep van 16. Dit was een B17 groep. Denk dat ik nu eindleijk doorheb hoe het werkt. Zo'n tocht heeft een leider en een sweeper. B17 betekent dus een 'pace' tempo van  27.3 km/u. Dat betekent dat er op het vlakke dus steeds met 27/28 km in het uur wordt gereden. Niet harder maar ook niet langzamer. Het is dus echt een tempo dat wordt gezet door de leider die dan dus ook de hele dag op kop rijdt. Gaat ie naar 29 dan wordt er meteen gezegd dat hij de hele groep aan het kapot rijden is. Achteraan heb je de sweeper. Die rijdt dus de hele dag in laatste positie en zorgt ervoor dat er niemand achterblijft. Die heb ik dus gisteren niet gezien maar ik geloof best dat  hij een belangrijke functie verzorgt.

Dan heb je ook nog de single pace line en double pace line. In New Jersey waar wij gisteren bijna de hele dag reden is het 'verboden' voor fietsers om naast elkaar te rijden (double pace line). Dus rijden wij de hele dag netjes achter elkaar. En het  grappigste vindt ik nog steeds het 'slowing & stopping' syndrom. Er wordt sowieso veel geroepen tijdens het fietsen. Maar waar in Nederland voornamelijk 'voor' en 'achter' wordt geroepen. Is het hier voornamenlijk 'Hole', 'car back' en 'slowing' waarin iedereen steeds aangeeft dat hij of zij vertraagt om vervolgens als ze gaan stoppen 'stopping' te roepen. Voor een rood stoplicht heb je dus een waterval aan 'slowing' en 'stopping'. Erg amusant.

NB. Verboden is een groot woord: "To travel no more than two abreast when traffic is not impeded, but otherwise ride in single file." Maar aangezien je altijd 'traffic' hebt is dat dus praktisch overal.

Read and post comments | Send to a friend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *