Categories
Uncategorized

Fietsen in New York

Fietsen in New York is iets speciaals. Totaal anders dan in Nederland. Het belangrijkste aspect  zijn de auto's. Bijna de hele tijd rijden er auto's langs je heen. Je rijdt continu over drukke b-wegen. Landweggetjes zoals in Nederland heb je niet. De enige keer dat er geen verkeer was toen we door een miljonairsbuurt heen reden. We hebben het dan niet over de villa's zoals op het Kopje. Nee, het zijn hier echt kastelen. Erg groot, lelijk, net gebouwd maar vooral een manifestatie van het hebben van veel geld. (http://www.anateisenberg.com/content/listdetail.html/27457455). Maar al dat verkeer betekent dus ook dat je continu 'single file and keep right' rijdt. Allemaal achter elkaar en rechts houden.
Laat ik het proberen te illustreren door een beschrijving te geven van mijn tocht vandaag. Ik ben lid van de New York Cycling Club (http://www.nycc.org/). "We organize weekly rides, weekend trips, training programs and special events for novice and experienced cyclists." De tocht waar ik vandaag aan mee deed was de volgende:

B16 50-60 miles 09:00 AM
From: Eleanor Roosevelt statue, 72nd St and Riverside Drive
Specific destination will be determined by abilities and wishes of riders but will be in the general direction of quaint rivertowns of Piermont/Nyack. Routes may include Esplanade/Rio Vista, River Road, Clausland & Tallman Mountains, Bradley, Tweed, Christian Herald/Storms and/or the newly paved $multimillion Orangetown railtrail. Some hills, but we will patiently wait for slower riders. Stunning scenery and riv vus guaranteed. A brief stop at a mini bike/touring museum may be included.

De 'B' betekent 'moderate'. De 16 staat voor de 'cruising speed'. 16 mph betekent dus 25.7 km/h. Eigenlijk moet ik mee doe met de de A's (fast, with paceline skils required') maar ik ben nog volop aam het ontdekken hoe het hier allemaal werkt plus mijn rechterknie geeft mij op dit moment de nodige problemen. Maar goed. De tocht.

We hadden ongeveer een groep van 10-12 in allerlei leeftijden. Een paar vrouwen maar vooral mannen. Zo'n groep heeft een ride-leader. Iemand die de hele dag op kop rijdt, de route kent en het temp bepaalt (inderdaad 25km/uur). Daarnaast heb je dan nog een sweeper. Iemand die als laatste rijdt en zich bekommert om de achterblijvers. Je begint eerst met 12-13 km door Manhattan heen te rijden (inclusief George Washington Bridge) voordat je New York verlaat. Omdat je dus achter elkaar fietst wordt er dus niet gepraat. Er wordt wel geschreeuwd. Niet Voor, Tegen of Achter. Nee ze roepen hier Hole! (gat in de weg). Slowing = zachter rijden voor een rood licht of een Stop bord. Stopping = stoppen voor een rood licht of  Stop bord.  En natuurlijk Single file and keep right. En er wordt veel geschreeuwd want vaak is de weg slecht en er zijn veel stoplichten en anders wel Stop borden.  Maar wij  hadden wel een bijzondere  race-leader. In de miljonairs buurt reden wij plotseling bij iemand de rijlaan op. Vervolgens vraagt hij of er nog iemand naar de wc moest. Bleek zijn dochter daar te wonen in een joekel van een huis. Moest dus even pissen.

Vervolgens was er de lunch. We werden geinformeerd over drie Deli's waar we een broodje konden halen waarna de groep zich in drieen splitste om maar zo snel mogelijk een sandwich besteld. Nam zelf een Italian Combo waar weinig italiaans aan was. Maar we hadden haast want we we zouden naar het wieler museum. We hadden aanwijzingen gekregen waar het was en na het binnenrijden van een 'Privately owned Community' en we al dachten verdwalld te zijn werden zagen we de race-leader op de veranda zitten. Bleek het zijn woning te zijn. Na eerst zijn hele huis te hebben gezien – groot maar niet exorbitant – kwamen we in zijn kelder. Schrijn voor Lemond en in de andere hoek een schrijn voor Armstrong. Foto's van al zijn tochten (Vietnam, Cuba, All 50 states in America, Estonia, all over Europeetc. etc. Hij rijdt meer dan 10.000 km per jaar. Foto met daarop zijn vrouw en Lemond op een tandem. CD's met fietsmuziek (whatever that is). Fietsen als jewelry. Zijn artikelen over fietsen. Een gesigneerde Maillot Jaune van Armstrong. Fietskunst. Boeken over fietsen. Fiets speelgoed. Kinderboeken over fietsen. Armstrong poppen. Enz. enz .enz.

Tot slot heb ik nog een heerlijk biertje gedronken op een terras op Broadway en 112th (http://www.lemondenyc.com/). Daar betaal je dan wel $8.00 voor kon de hollander niet nalaten te vertellen.

Read and post comments | Send to a friend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *